הכנסת אישרה הלילה, 7.11.2024, את חוק גירוש משפחות מחבלים, תשפ"ה-2024.
מה קובע החוק?
על פי החוק, שר הפנים יוכל לגרש מישראל בן משפחה מדרגה ראשונה של פעיל טרור, אם ידע או שהיה עליו לדעת שיעשה מעשה טרור, ולא עשה מאמצים למנוע זאת. השר יוכל לגרש אזרחים לתקופה שבין 7 שנים לבין 15 שנים, ותושבים - לתקופה שבין 10 שנים לבין 20 שנים. הגירוש יכול להיות לשטח רצועת עזה או למקום אחר.
מה קרה בכנסת בדיונים על הצעת החוק?
הכנסת קיימה שורה של דיונים בהצעת החוק. גורמי המקצוע מטעם משרדי הממשלה והייעוץ המשפטי לכנסת הבהירו שמדובר בחקיקה בלתי חוקתית, שאי אפשר ליישמה, ואם תגיע לביקורת שיפוטית היא תבוטל. חברי הכנסת מסיעות הימין החליטו לקדם אותה ביודעם שמדובר בהצעת חוק פופוליסטית, שלא שווה את הנייר שעליו נכתבה, כדי להתעמת עם כל גורמי המקצוע ועם בית המשפט.
מהן הבעיות בחוק?
זהו כלל אינו חוק, אלא פמפלט פופוליסטי, שכמו דברים רבים אחרים שכנסת הבלהות הזו עושה נועד לסמן את האזרחים והתושבים הערבים כמי שאינם נאמנים ומעמדם תלוי על בלימה. אין בחוק צורך ואין דרך ליישמו. אזרחים ותושבים זכאים לשורה של זכויות והגנות, והראשונה שבהן היא חסינות מפני גירוש ממדינתם וזכות להישפט בהליך הוגן אם הם חשודים בפלילים ושבית משפט יגזור את עונשם. אף מדינה דמוקרטית אינה מגרשת את אזרחיה ותושביה, ודאי לא בהליך מינהלי שנשלט על ידי גורם פוליטי. ממילא שום מדינה אחרת אינה מחויבת לקבל לשטחה לתקופות ממושכות אזרחים ותושבים של מדינת ישראל. גם רצועת עזה אינה "פח אשפה" להשליך אליו את מי שלא רוצים בו.
האם בג"ץ יבטל את החוק אם תוגש עתירה?
אנו מעריכים שכן.
האם האגודה לזכויות האזרח תעתור לבג"ץ?
האגודה אינה רודפת אחרי הממשלה והכנסת עם אקונומיקה, סמרטוט ומגב כדי לנקות את הטינופת שהן מייצרות. ככל שהחוק לא ייושם, הכתם יוותר על ידיהן. אם שר הפנים יבקש לפעול על פי החוק, האגודה לא תהסס לעתור.