שורה של ארגונים חברתיים, ובהם האגודה לזכויות האזרח, פנו היום (6.5.2018) לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, לקראת דיון בוועדה שכותרתו "הקושי בגיוס רופאים לפריפריה בשל שיקולים כלכליים פוגע במטופלים". בפנייה הדגישו הארגונים כי שיקולים כלכליים לא מעודדים טיפול בבתי החולים הממשלתיים בפריפריה.
בוועידת אצבע הגליל טענה סגנית מנהל המרכז הרפואי פדה-פוריה, ד"ר הגר מזרחי, שהמאמץ לפתוח ולפתח שירותים לטובת הציבור יורד לטמיון כאשר מטופלים הנזקקים לשירות לא מופנים לשירות המקצועי קרוב לבית, אלא לקבלת טיפול בבית חולים אחר, מרוחק ממקום מגוריהם. המנהלת הרפואית של מחוז צפון בשירותי בריאות כללית, ד"ר אפרת הרלב, אמרה שבניתוחים מתוכננים קופת החולים מספקת שירות איכותי, אך גם צריכה להתחשב בשיקולים כלכליים.
שיקולים אלו פוגעים בשירות שניתן באזור ובאוכלוסייה הנזקקת לטיפול. החולים מופנים למקומות רחוקים, שזולים יותר לקופות, וזאת על אף שקיימים מוסדות בריאות בקרבת מקום מגוריהם של החולים, ועל אף שהם משלמים מסי בריאות כמו כל אזרח אחר. במצב הזה כולם יוצאים מופסדים.
הארגונים, שדרשו את הדיון הדחוף, מציעים פתרון לסוגיה, הנובעת מהמצוקות הכלכליות של הקופות וכתוצאה מכך מהסדרי בחירה (ההסכמים בין הקופות לבתי החולים) בעייתיים, שמעדיפים את האינטרסים הכלכליים שלהן על פני האינטרסים של החולים:
לקבוע קריטריונים רפואיים, כולל זמן ומרחק, לקבלת טיפול רפואי;
להבטיח שהסדרי הבחירה יאזנו בין שיקולים כלכליים לבין זכויות המבוטחים;
על הממשלה לדאוג לכך שהקופות ובתי החולים יוכלו לעמוד כלכלית ביישום קריטריונים והסדרי בחירה ראויים.
עו"ד דבי גילד-חיו, מקדמת מדיניות וחקיקה באגודה לזכויות האזרח: "ההשלכות של מצב זה על תושבי הפריפריה משמעותיות. מעבר לטרטור החולים, יש כאן פגיעה ממשית בבריאות של התושבים, שכן מעטים מאלו המתגוררים ביישובים המרוחקים יכולים להרשות לעצמם נסיעות ארוכות לקבלת טיפולים, במיוחד חולים כרוניים ומטופלי שיקום, אבל לא רק. התוצאה היא לעיתים אחת משתי אלה – החולים בוחרים להיות מטופלים באופן חלקי ביותר בקרבת מגוריהם, או מוותרים לגמרי על טיפול. בנוסף לפגיעה בזכות לבריאות של תושבי הפריפריה, המצב הקיים מקבע את מעמד הפריפריה כמוחלשת, כאשר שירותים מצוינים הנמצאים בה הלכה למעשה נמצאים תחת ייבוש. הפניית המטופלים למרכז, שמשמעה בין היתר מחלקות מיותמות מחולים, מחבלת בניסיונות למשוך רופאים טובים לפריפריה, ובכך מקבעת בעצם את היעדר המומחיות בבתי החולים ומנציחה מצב של תלות במרכז, ולא רק משיקולים כלכליים".
שותפים לפנייה: אגודת הגליל – האגודה הערבית הארצית למחקר ושירותי בריאות | האגודה לזכויות האזרח בישראל | הפורום האזרחי לקידום הבריאות בגליל | טנא בריאות | פורום בריאות דרום | רופאים לזכויות אדם | שתיל.
פניית הארגונים לוועדת העבודה והרווחה, 6.5.2018