ב-10.8.2020 פנתה האגודה לזכויות האזרח ליועצת המשפטית של המשטרה יחד עם הוועד הציבורי נגד עינויים, אגודת יהודי אתיופיה והקליניקה לרב תרבותיות ומגוון באוניברסיטה העברית, בעקבות אירועים שבהם שוטרים התנכלו לאזרחים המתעדים אותם בעת הפעלת סמכויותיהם במרחב הציבורי. בניסיון למנוע את התיעוד משתמשים שוטרים בשיטות שונות: הפחדה ואיומים, אלימות, תפיסת הטלפון הנייד ועיכוב.
בפנייה טענו כי לא מדובר באירועים בודדים אלא בתופעה של ממש, שמחייבת בחינה מערכתית ושיטתית והנחייה ברורה לשוטרים בעניין זה. עוד טענו שאין כל הוראה חוקית האוסרת על תיעוד פעולות אכיפה המתקיימות במרחב הציבורי, ויתרה מזאת – שהתיעוד מוגן כנגזרת של חופש הביטוי ושל זכות הציבור לדעת. תיעוד של שוטרים בעת ביצוע פעולות אכיפה במרחב הציבורי הוא גם חיוני כדי לחדד את הביקורת כלפי המשטרה וכדי להוכיח את חפותם של חשודים ונאשמים. לפיכך דרשנו שהמשטרה תוציא נוהל מפורט באשר לחובתם של שוטרים לאפשר את התיעוד של פעילותם במרחב הציבורי.
ב-15.10.2020, משפנייתנו לא נענתה, פנינו שוב ליועצת המשפטית של המשטרה.
ב-31.12.2020 נענינו כי המשטרה הוציאה הנחיה שמבהירה שמותר לאזרחים לצלם פעולות אכיפה במרחב הציבורי. ההנחיה קובעת שצילום ייחשב להפרעה לשוטר רק כשהוא יוצר "הפרעה ממשית" (למשל במקרה שהמצלם מצמיד את הטלפון למרחב הפנים של השוטר). ההנחיה גם מבהירה שלשוטר אסור להיכנס לטלפון סלולרי של המתעד ולבצע בו פעולות, גם אם יש לו סמכות לתפוס את המצלמה.
להלן ההנחיה:
פניית הארגונים ליועצת המשפטית של המשטרה, 10.8.2020
פניית הארגונים, 15.10.2020
קישורים:
תומר מיכלזון, "אתה מסריט? אין בעיה. אתה עצור על הכשלת שוטר", המקום הכי חם בגיהנום, 15.10.2020
מאשה אברבוך, עצור, אל תצלם: עלייה מדאיגה בהתנכלויות של שוטרים לאזרחים שתיעדו אותם, המקום הכי חם בגיהנום, 11.8.2020
הפניות נכתבו בסיוע רכזת השטח וחופש המחאה סיון תהל