top of page

שימוש באיסור על הפרת השלום והסדר הציבורי כדי לחקור עבירות ביטוי

  • taldahan0
  • לפני 3 ימים
  • זמן קריאה 1 דקות

עודכן: לפני 4 שעות

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ ב-27.4.2025 בדרישה לקבוע כי משטרת ישראל אינה רשאית לעשות שימוש באיסורים על הפרת השלום והסדר הציבורי לשם עיכוב, חקירה ומעצר בגין התבטאויות. כמו כן ביקשה האגודה לקבוע כי בכל מקרה שבו מבקשת המשטרה לחקור התבטאות, יהיה עליה לקבל את אישור הפרקליטות טרם חקירה.


העתירה הוגשה לאחר שמאז פרוץ המלחמה השתנתה מדיניות החקירה והתביעה של התבטאויות, ובמהלך השנה וחצי האחרונות נחקרו, נעצרו והואשמו מאות אנשים, רובם ככולם אזרחי ותושבי ישראל הערבים-פלסטינים, בעבירות ביטוי של הסתה לטרור או הזדהות עם ארגון טרור. על פי הנחיית פרקליט המדינה (הנחיה 14.12), פתיחת חקירה בעבירות ביטוי מחייבת את המשטרה לקבל אישור מהפרקליטות. בעתירה נטען כי המשטרה מצאה שיטה לעקוף את ההנחיה, ועוצרת וחוקרת התבטאויות מותרות באמצעות שימוש בסעיפי חוק כלליים – האיסורים על הפרת השלום והסדר הציבורי – שאינם מחייבים אישור פרקליטות טרם חקירה.


בעתירה נטען כי התנהלות זו של המשטרה מובילה לפגיעה קשה ובלתי מידתית בחופש הביטוי. עוד נטען כי פרקטיקה זו של המשטרה נעשית ללא סמכות, בניגוד לעקרון החוקיות ותוך ניתוק מדיניות החקירה ממדיניות התביעה. עוד נכתב בעתירה כי בהנתן שמרבית המקרים שבהם המשטרה השתמשה באיסור על הפרת השלום והסדר הציבורי לשם שיטור של התבטאויות היו נגד אזרחי ותושבי ישראלים הערבים, הרי שלא מדובר רק בהשתקת עמדות פוליטיות אופוזיציוניות, אלא גם בהשתקה של מי שהם גם מיעוט אתני ודתי במדינה.



בג"ץ 62102-04-25 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' היועצת המשפטית לממשלה

עו"ד: הגר שחטר


העתירה, 27.4.2025



העתירה נכתבה בסיוע מנהלת תחום חופש המחאה סיון תהל והמתמחה יותם רוטפלד

bottom of page