top of page

לאפשר את חזרתם של תושבי צפון הגדה המערבית לבתיהם

  • taldahan0
  • לפני 5 ימים
  • זמן קריאה 2 דקות
חיילים בג'נין
חיילים בג'נין, ינואר 2025. צילום: דובר צה"ל (CC BY-SA 3.0), ויקימדיה

בינואר 2025 יצא הצבא למבצע צבאי במחנה הפליטים ג'נין בגדה המערבית, מבצע שלאחר מכן הורחב למחנות פליטים נוספים בגדה. המבצע כלל הרס נרחב של מבנים, דרכים ותשתיות, חסימת דרכי גישה, וסגירתם של כלל בתי העסק, המוסדות המעניקים שירותים חיוניים וכן בתי המרקחת והמרפאות. תשתיות החשמל והטלפוניה הושבתו ונגרמו נזקים למערכת המים והביוב. כ-40,000 מתושבות ותושבי מחנות הפליטים נעקרו מבתיהם לנוכח הוראות פינוי בכפייה שניתנו על ידי הצבא או בשל ההרס הנרחב, חסימת דרכי הגישה וסכנת החיים לנותרים במחנות. אלפים בודדים בלבד הורשו לשוב לבתיהם במחנה הפליטים אל פארע'ה, והשאר אף לא הורשו לשוב לבתיהם על מנת לקחת את הרכוש והציוד הדרושים להם.


ב-2.3.2025 וב-22.3.2025 פנינו אל שר הביטחון ואל מפקד פיקוד מרכז בדרישה לאפשר את חזרתם של התושבים לבתיהם, לשקם את המבנים והתשתיות החיוניות שניזוקו או הושמדו במהלך המבצע ולהשיב את מחנות הפליטים למצב הראוי למגורי בני אדם. עד אז דרשנו להבטיח כי לתושבים העקורים יהיו קורת גג לראשם, גישה למצרכים ושירותים חיוניים לרבות מזון ומים, וכן שירותי רפואה וחינוך.


בפניות ציינה עו"ד רעות שאער, מנהלת המחלקה לזכויות האדם בשטחים הכבושים, כי על פי הדין הבינלאומי תושביה הפלסטינים של הגדה הם תושבים מוגנים והמפקד הצבאי מחויב להגן על זכויותיהם, ובכלל זה על גישתם למוצרים חיוניים ולשירותים חיוניים דוגמת שירותי בריאות וחינוך. היא טענה כי האיסור על חזרת התושבים העקורים לבתיהם והארכת תפיסתם של המחנות על ידי הצבא, על אף שהמחנות חרבים וריקים ואין בהם עוד לחימה פעילה, היא גורפת, שרירותית ובלתי מידתית בפגיעתה בזכויות היסוד של עשרות אלפי בני אדם. עוד נטען בפנייה כי החלטה זו לא התקבלה משיקולים מבצעיים אלא משיקולים פופוליסטיים, וכי היא מנוגדת לאיסור על העברה כפויה של אוכלוסייה אזרחית ("טרנספר") בתוך השטח הכבוש ולאיסור על ענישה קולקטיבית שנקבעו באמנת ג'נבה.


ב-16.4.2025 שלחנו פנייה דומה בעניינם של התושבים והתושבות משכונת דאירת א-סיר שבצפון-מזרח טול כרם. תושבי השכונה נדרשו להתפנות מבתיהם על אף שלא היתה לחימה פעילה בשכונתם, למרות ריחוקה מהאזור שבו התמקדה הפעילות הצבאית בעיר, ודווקא בשלב שבו הפעילות הצבאית צומצמה ובצבא עצמו העריכו שמוצתה. כחודש לאחר הפינוי, בעוד שברחבי טול כרם ננקטו צעדים להשבת השגרה, נאסר עדיין על תושבי השכונה לשוב לבתיהם. רובם סובלים גם ממחסור בציוד בסיסי, משום שהותר להם לקחת עימם רק מעט חפצים אישיים. בפנייה טענה עו"ד הילה שרון כי המשך מניעת הגישה של התושבים לבתיהם ולרכושם מנוגד לדין הבינלאומי ופוגע בזכויותיהם באופן לא מידתי.


bottom of page