top of page

לעצור אלימות מתנחלים שמובילה לגירוש ולעקירה של קהילות פלסטיניות

רכב צבאי ונזק לרכוש במתחם המגורים של הקהילה
רכב צבאי ונזק לרכוש במתחם המגורים של קהילה בנפת רמאללה. צילום: מוהנד ענאתי, ACRI

מאז פרוץ המלחמה התרבו המקרים של גירוש ועקירה של קהילות פלסטיניות בגדה, ובפרט קהילות קטנות ומוחלשות, בשל התעמרות ותקיפות אלימתו מצד מתנחלים. מניעת גישה לאדמות מרעה ואמצעי מחייה חיוניים, הטרדות, התנכלות, איומים ואלימות הובילו לעקירתן בכפייה של 19 קהילות פלסטיניות לפחות בשטחי C. מתקפות המתנחלים, שלעיתים מתוכננות ומאורגנות מראש וכוללות עשרות תוקפים חמושים, זוכות במקרה הטוב לתגובה רפה ולאוזלת יד מוחלטת של הצבא ושל המשטרה, ובמקרה הרע לסיוע וגיבוי מצדם.


להלן דוגמאות מתוך מקרים רבים שבהם מטפלת האגודה לזכויות האזרח באמצעות עו"ד רעות שאער, מנהלת המחלקה לזכויות האדם בשטחים הכבושים. בפניות ציינו את חובת הצבא כריבון בשטח הכבוש מכוח המשפט הבינלאומי: לשמור על הסדר הציבורי, להגן על התושבים המוגנים ועל רכושם, לאכוף את הדין בשוויון, ולמנוע ביצוע פשעי מלחמה ורדיפה לאומנית וגזענית. דרשנו לחקור את האירועים, להגן על הקהילות על רכושן, ולמצות את הדין עם הפורעים ועם כל גורם מטעם המשטרה והצבא שפעל בניגוד לדין.


אלימות מתנחלים בגיבוי הצבא בסביבת הכפר מוע'ייר

בסביבת הכפר הפלסטיני מוע'ייר מתגוררת משפחה פלסטינית שמתפרנסת מרעיית צאן. מאז פרוץ המלחמה הוקם במקום מאחז של פורעי חוק אשר המתגוררים בו מטרידים, מאיימים ונוהגים באלימות כלפי התושבים באופן סדרתי, במטרה ברורה לדחוק אותם לעזוב את מקום מגוריהם ולמנוע מהם לעסוק במשלח ידם. המתנחלים מגיעים למתחם המגורים של המשפחה באופן כמעט יומיומי, מטרידים אותם בשעות היום והלילה, משבשים את שגרת חייהם וגורמים נזק לרכוש. במקום למנוע את ההטרדה וההתנכלות לבני המשפחה, כוחות הצבא והמשטרה המוזעקים למקום נותנים יד לאלימות ולהצרת צעדיהם של התושבים. בפנייתנו למפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית מתוארים מספר אירועי אלימות מתוך רבים.


גירוש ועקירה של קהילת רועים פלסטינית בנפת רמאללה

ב-25.2.2025 פנינו לצבא ולמשטרה בדרישה לעצור ולמנוע גירוש ועקירה של קהילת רועים פלסטינית מעוטת אמצעים בנפת רמאללה. הקהילה, המונה כ-50 נפשות לרבות נשים וילדים, סובלת מרדיפה בלתי פוסקת, הכוללת תקיפות אלימות, ונדליזם ואיומים מצד חיילים (או מתנחלים בלבוש צבאי) ומתנחלים המתגוררים באזור, ואינה זוכה להגנה וסיוע מצד המשטרה והצבא. לאחר פרוץ המלחמה הוקמו בסביבת מגוריה של הקהילה מאחזים חדשים, והאלימות כלפיה הסלימה. יתרה מזאת, ב-21.2.2025 הגיעו למקום מגוריה של הקהילה חיילים ברכב צבאי, שפשטו על מקום המגורים, תקפו את הנשים והגברים, השחיתו את אוהלי המגורים וגרמו להרס ולנזק רב. החיילים הודיעו לחברי הקהילה שעליהם לעזוב את מקום מגוריהם תוך שבוע, ללא כל הסבר או הצדקה וללא תימוכין בכתב.


הקמת מאחז בלתי חוקי בצמוד לקהילת סמרה במטרה לגרשה

קהילת סמרה מתגוררת בצפון בקעת הירדן ומתקיימת מגידול ורעיית צאן. במהלך השנים האחרונות הוקמו סביב מתחם המגורים של הקהילה מאחזים והתנחלויות, וחלק מהמאחזים משתמשים באלימות, הטרדה, איומים ומניעת גישה לאדמות מרעה ולמשאבים חיוניים כדי לדחוק באלימות את רגליה של הקהילה מהמקום. בבוקר ה-26.2.2025 החלו 5-6 אזרחים ישראלים להקים מאחז ממש בצמידות למתחם המגורים של הקהילה. חיילים שהגיעו למקום לאחר פניות חוזרות למינהל האזרחי לחצו את ידיהם של המתנחלים בעוד אלה עוסקים בהקמת יישוב בלתי חוקי ובהשגת גבול, ולא פעלו על מנת לפנותם מהמקום.


אלימות וגניבת צאן בראס אל עין בבקעת הירדן

ב-7.3.2025 בלילה הגיעו באופן מתואם עשרות רכבי מתנחלים לאזור מגורי קהילת הרועים ראס אל עין בדרום בקעת הירדן. הם פרקו מרכביהם כשהם חמושים בנשק חם ובאלות ומלווים בידי חיילים או אנשים לובשי מדים, חמושים גם הם. במהלך האירוע נגנבו מהקהילה עדרים המונים מאות ראשי צאן – קניינם היחיד של התושבים הפלסטינים ומקור המחייה שלהם. פניות חוזרות למוקד המשטרה נענו בתשובה המדהימה לפיה יש להגיע לתחנת המשטרה כדי להגיש תלונה ביום ראשון, והתושבים שהגיעו להגיש תלונה כפי שהורו להם זכו ליחס מזלזל. איש מבין המעורבים, להוציא התושב הפלסטיני שניסה למנוע את הגניבה, לא נעצר ואף לא עוכב, ולא נחקר.


תקיפת רועים בחמאם אל מליח' בצפון בקעת הירדן

בבוקר ה-11.3.2025 לפחות שבעה מתנחלים ישראלים תקפו שני אחים פלסטינים בעת שרעו את צאנם. הרועים הותקפו על ידי החבורה באלימות רבה, באמצעות אלות ומוטות ברזל, בבעיטות ובאגרופים, סבלו מחבלות ופציעות בכל גופם, לרבות חבלות ראש, ופונו לקבלת טיפול רפואי בבית החולים. כוחות צבא שהגיעו למקום סגרו את השטח סביב האירוע, אך לא פעלו על מנת לאתר ולעצור את התוקפים.



הפניות נכתבו בסיוע רכז השטח מוהנד ענאתי



bottom of page