top of page

סגירת גן הילדים בביר אבו אל חמאם – פגיעה בזכויות לחינוך ולשוויון

אילוסטרציה
אילוסטרציה (נוצר באמצעות AI)

בכפר ביר אבו אל-חמאם פועל מזה עשרים שנה גן ילדים שאליו משתבצים מדי שנה כ-30 ילדים בגילאי 5-3. זהו הגן היחיד שנמצא בכפר, והיחיד שזמין לילדי הכפר: גני הילדים האחרים באזור מלאים עד אפס מקום, או כרוכים בנסיעה לא בטיחותית בכבישים לא סלולים. מדי שנה נותרים בכפר כ-20 ילדים שלא מצליחים להשתבץ לגן ונותרים ברשימת ההמתנה, ונאלצים להישאר בבית.


גן הילדים בכפר נבנה ונתמך על ידי המועצה האזורית אל-קסום, שבשנה שעברה אף החלה לספק הסעות לילדים הרשומים בו. אולם בנובמבר 2024 קיבלו ההורים מכתב מהמועצה האזורית, לפיו בתחילת דצמבר תופסק הפעילות בגן בשל ליקויים, בהתאם להחלטת לשכת מחוז דרום במשרד החינוך, ולכן על המשפחות למצוא מסגרות חינוך חלופיות. הורי הילדים פנו למועצה האזורית ולמשרד החינוך בבקשה לתקן את הליקויים ולפתוח מחדש את הגן, אולם בחלוף חודשיים וחצי מיום סגירת הגן לא התקבל כל מענה מהותי לפניותיהם, ולא נעשה מצד הרשויות כל מאמץ על מנת למצוא חלופה רלוונטית לילדי הגן.


ב-18.2.2025 פנינו למועצה האזורית אל קסום ולמשרד החינוך בבקשה שיפעלו לתיקון הליקויים ולהפעלתו מחדש של הגן. עו"ד עביר ג'ובראן ואלזה בונייה הזכירו שעל ילדי הגן חל חוק לימוד חובה, וטענו כי סגירתו של הגן בהתראת בזק ובנימוקים לקוניים, מבלי לעשות כל ניסיון לתקן את הליקויים שהובילו לסגירתו או לתת חלופות לילדים ולהורים הוא פגיעה קשה בזכויותיהם של ילדי הגן לשוויון, לחינוך ולהתפתחות תקינה. פגיעה זו חמורה במיוחד על רקע העובדה שרק כ-83% מהילדים בחברה הבדואית רשומים לגני ילדים (כלומר, 1 מכל 6 ילדים בדואים בגיל חינוך חובה אינו הולך לגן), לעומת כ-100% מהילדים שרשומים לגנים בחברה היהודית. עוד טענו כי ההחלטה לסגור את הגן ללא מתן חלופה חורגת מהסטנדרטים הסבירים של מדיניות חינוך, ומנוגדת לפסיקות בג"ץ בנושא חובת המדינה לספק חינוך נגיש ושוויוני.




bottom of page