top of page

לבטל את החוק שמאפשר הטלת מגבלות קיצוניות על אזרחים ללא ראיות

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ ב-12.2.2025 בדרישה לבטל את החוק הקרוי "הגנה על הציבור מפני ארגוני פשיעה". החוק, שאושר בכנסת כהוראת שעה למשך שנתיים, מאפשר למשטרה להשתמש בכלים מנהליים חריגים ופוגעניים, שיועדו עד כה לשימוש בלעדי בתחום המאבק בטרור וההגנה על ביטחון המדינה, על סמך חומר מודיעיני חסוי וראיות מנהליות בלתי קבילות. כך, המשטרה יכולה, באישור בית המשפט והיועצת המשפטית לממשלה, להוציא כלפי אדם הפועל במסגרת ארגון פשיעה צווי הגבלה הכוללים, בין היתר, מעצר בית, איסור יציאה מהארץ, מגבלות על נהיגה ושימוש ברכב, מגבלות על שימוש באינטרנט ועוד, לתקופות מצטברות של עד שישה חודשים, ולגבי מעצר בית – עד שלושה חודשים. החוק אושר על אף ששורת גורמים כגון משרד המשפטים, הפרקליטות, הסניגוריה הציבורית ולשכת עורכי הדין סברו שהוא מעלה קשיים חוקתיים משמעותיים ביותר.


בעתירה נטען כי במקום שהמשטרה תשקיע את המאמצים והמשאבים הדרושים לאיסוף ראיות מספיקות להעמדתו של אדם לדין פלילי ולהוכחת אשמתו מעבר לספק סביר, החוק יוצר מסלול עוקף להליך הפלילי, שבו לא מתקיימים האיזונים וההגנות על זכויות החשודים. נטען כי החוק אינו חוקתי, מכיוון שהוא פוגע באופן בלתי מידתי בכבוד האדם ובחירותו, בזכות להליך הוגן, בשלטון החוק ובעקרונות יסוד דמוקרטיים. הטלת ההגבלות הדרקוניות, ובמיוחד על סמך חומר מודיעיני חסוי שלא ניתן להתגונן מפניו, פוגעת באופן בלתי מידתי במגוון רחב של זכויות אדם נוספות כגון חופש התנועה, חופש העיסוק, חופש הקניין, חופש הביטוי והזכות לפרטיות. פגיעה זו משליכה על כל תחומי החיים של אדם, שכזכור הוא עדיין בחזקת חף מפשע ושאין ראיות מספיקות להוכחת אשמתו בדבר.


עוד נטען בעתירה כי העובדה שהחוק מיועד להתמודד בעיקר עם הפשיעה המאורגנת בחברה הערבית, ממשיכה את המגמה ההולכת ומתחזקת בשנים האחרונות להקמת מסלולי אכיפה נפרדים ליהודים ולערבים, תוך פגיעה בשוויון. מערכת האכיפה כלפי האזרחים הערבים כוללת כלי אכיפה דורסניים, שתרומתם לגדיעת הפשיעה מוטלת בספק.


בג"ץ 32252-02-25 האגודה לזכויות האזרח נ' הכנסת

עו"ד: ניצן אילני


העתירה, 12.2.2025



bottom of page