בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית בפגיעה בילדים מנשק חם בישראל, כאשר האוכלוסייה הערבית נפגעת באופן לא פרופורציונלי. בין השנים 2023-2020 אושפזו 174 קטינים עם פציעות ירי, כאשר 91% מהם היו פלסטינים אזרחי ישראל. 79% (137) מהקטינים פצועי הירי נפגעו באירועי פשיעה ואלימות. עשרים קטנים נורו למוות בתקופה זו, מתוכם 12 באירועי פשיעה ואלימות.
קואליציית "האקדח על שולחן המטבח", שבה חברה האגודה לזכויות האזרח, פנתה לוועדה לזכויות הילד לקראת דיון בנושא "השלכות החזקת כלי נשק לא חוקיים על ילדים בחברה הערבית". רכזת הקואליציה רלה מזלי, היועצת המשפטית מייסא ארשיד ומקדמת המדיניות והחקיקה עו"ד דבי גילד-חיו בירכו על הדיון החשוב, אולם הדגישו כי הוא חייב לכלול בראש ובראשונה התייחסות לתפוצה המתרחבת של נשק ברישיון בישראל ולמדיניות המתירנית של רישוי הנשק. זאת מכיוון שחלק ניכר מהנשק הלא חוקי מקורו בגניבות מגורמים מורשים, הן אזרחיים והן צבאיים.
"קיים קשר ישיר בין תפוצה מתרחבת של נשק ברישיון, בעיקר בחברה היהודית בישראל, לבין הגידול בתפוצת הנשק הבלתי מורשה המשמש לפשיעה בחברה הפלסטינית בישראל", נכתב בפנייה. "כל ניסיון לזהות את מקורות הסיכונים מכלי ירייה המאיימים על ילדים בחברה הפלסטינית בישראל, ולגבש מדיניות מניעתית מושכלת, חייב להתייחס לשני חלקי המשוואה ולמפות את הסיכונים מיסודם".
למען בטיחותם וביטחונם של ילדים ובפרט של ילדים פלסטינים בישראל, הקואליציה המליצה לצמצם את כמויות הנשק במרחב האזרחי הישראלי, להציב תאריך סיום למדיניות הרחבת החימוש של השר לביטחון לאומי, לגבש תוכנית פומבית וסדורה לאיסוף הנשק שהופקד בידי מאות אלפי אזרחים ולשוב ולהנהיג מדיניות מצמצמת המונעת תפוצה וריבוי כלי ירייה בידי הציבור הרחב.
פניית הקואליציה, 5.1.2025