top of page

הצעות חוק בעניין תאגיד השידור - מעורבות פוליטית ופגיעה בחופש העיתונות

צילום: טל דהן, ACRI
צילום: טל דהן, ACRI

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה בחודשים האחרונים בשורה של הצעות חוק שמבקשות לחולל שינוי רדיקלי באופן הפעילות של תאגיד השידור הציבורי, לחסלו או להגדיל את השליטה הפוליטית עליו. במהלך הדיונים הודיע יו"ר הוועדה, ח"כ ביטן, כי לא יקדם את ההצעה להפריט את תאגיד השידור הציבורי, הצעות שעניינן שינוי ניהול תדרי הרדיו, והצעה שעניינה שינוי מדידת הרייטינג. עם זאת, ביטן החליט לקדם את החוק המבקש להסמיך את הכנסת לפקח על פעילות התאגידים באמצעות שימועים למנהליו ואת החוק אשר יעביר את השליטה על תקציב התאגיד לממשלה. עוד יוזמת חקיקה שעומדת על הפרק היא הצעת החוק המבקשת לשנות את שיטת המינוי של מועצת התאגיד, הפועלת הן כדירקטוריון של התאגיד והן כגורם מאסדר.


הצעות החוק, אם יתקבלו, יבטלו את החציצה הקיימת בין התאגיד לבין ממשלה, חציצה שנועדה להגן על התאגיד מפני השתלטות פוליטית ולאפשר לו לפעול באופן עצמאי. הן יובילו להשתלטות של השלטון על אחד מכלי התקשורת המרכזיים בישראל, באופן שיסרס אותו, ימנע עיתונות נשכנית ובועטת, יאיין כל ביקורת על הממשל, ידמים קולות של מיעוטים, ובפרט את הקול הערבי הפלסטיני, ויהפוך את התאגיד לשופר השלטון. זאת תוך פגיעה קשה ובלתי מידתית בחופש העיתונות, בחופש הביטוי ובזכות הציבור לדעת.

הצעות החוק מאיימות על קיומה של תקשורת החופשייה מאינטרסים פוליטיים או עסקיים, ואשר מחויבת לציבור לבדו. תקשורת כזו היא חיונית למשטר דמוקרטי מהותי ולהשתתפות אקטיבית של אזרחים בחיים הפוליטיים במדינתם. נוכח ההיקף ההולך וגדל של מיס-אינפורמציה ודיס-אינפורמציה, יש אינטרס ציבורי ראשון במעלה בקיומו של שידור ציבורי, שאיננו מונע מאינטרסים כלכליים ומבטיח אמינות ומהימנות וחשיפה לשיח ציבורי ער, עשיר וביקורתי. השתלטות של השלטון על גופי תקשורת מהווה גם ניסיון לבצר את שלטונו, ולחסל את האפשרות של האופוזיציה לשכנע את הציבור בעמדותיה ולהבחר בבחירות הבאות.


בפניות של האגודה לזכויות האזרח ליו"ר וועדת הכלכלה עמדה עו"ד הגר שחטר על הפגיעה האנושה הנגרמת מעצם הדיון ביוזמות חקיקה אלו, אשר כבר כעת מובילות לאפקט מצנן ולצנזורה עצמית של גופי תקשורת החוששים מהתנכלות השלטון. התייחסנו להצעות החוק העומדות על הפרק ולפגיעה שתגרם מהן. כן עמדנו על הליך החקיקה הפגום, ועל כך שמדובר בניסיון לערוך רפורמה בשוק התקשורת ללא עבודת מטה, מחקר, וללא בחינה של השלכות הרוחב של החקיקה המוצעת בכלל ועל זכויות אדם בפרט. כמו כן התייחסנו לשימוש לרעה שעושה הקואליציה בכלי של חקיקה פרטית, שמאפשרת דיון בהצעות חוק בלי שיעברו דרך אנשי המקצוע של משרדי הממשלה ומשרד המשפטים, ושמהווה ניסיון נוסף להחליש את שומרי הסף.


bottom of page