top of page

דיון בכנסת על תאגיד השידור - מעורבות פוליטית ופגיעה בחופש העיתונות

צילום: טל דהן, ACRI

ועדת הכלכלה של הכנסת דנה בימים אלה במספר הצעות חוק שמטרתן לפגוע בתאגיד השידור הציבורי - לסגור אותו, להגביל את פעילותו או להכפיפו לגורמים פוליטיים - כדי למנוע ממנו למתוח ביקורת על השלטון. אחת מהצעות החוק מבקשת לחייב את התאגיד להעביר מידי שנה את הדוחות הכספיים ודוחות הפעילות שלו לוועדת הכלכלה של הכנסת, אשר תקיים בהם דיון בנוכחות יו"ר מועצת תאגיד השידור ומנכ"לו. לקראת הדיונים פנינו לוועדה בהתנגדות להצעת החוק.


בפנייה טענה עו"ד הגר שחטר כי הצעת החוק שהינה שגויה, ותוביל לפגיעה בלתי מידתית בחופש הביטוי וחופש העיתונות. לפי דברי ההסבר להצעת החוק תכליתה היא הגברת הפיקוח הרגולטורי של הכנסת על התאגיד, אולם בפועל משמעות הדבר היא יצירת כר פורה למעורבות פוליטית בהתנהלותו ותכניו של התאגיד, ולהלך אימים על מנהליו.


עו"ד שכטר הדגישה כי בחוק השידור הציבורי יש כבר הסדרים שנועדו להגביר את השקיפות, להבטיח אחריות ואחריותיות ולמנוע הפקרות ושימוש לרעה בכספי ציבור. החוק גם יצר מנגנון פיקוח עצמאי על התאגיד, שנועד להבטיח שהשידור הציבורי לא יהיה כפוף ללחצים פוליטיים. זאת כדי להבטיח כי התקשורת תשרת הציבור ולא את השלטון, ולשם הגנה על חופש העיתונות וחופש הביטוי. לנוכח זאת, נכתב בפנייה, " ניכר כי הטעם היחיד לקיום דיון בפעילות התאגיד בכנסת הוא פיקוח על התכנים המשודרים וממומנים על ידי התאגיד. פיקוח מעין זה משמעו פגיעה אנושה ובלתי מידתית בחופש הביטוי וחופש העיתונות. עצם קיומו משדר מסר כי ביקורת על גורמי השלטון איננה רצויה, והוא עלול להוביל לאפקט מצנן. מדובר, אם כן, על הסדר שהינו זר למשטרים דמוקרטיים ואשר אין לו מקום בספר החוקים הישראלי".


bottom of page