על שולחנה של ועדת החוקה מונחת הצעת חוק לרפורמה במחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש). ההצעה מבקשת לקבוע שמח"ש תוצא מהפרקליטות ותוכפף ישירות לשר המשפטים ולמנכ"ל משרד המשפטים, ושהם אף יהיו אחראים על מינוי ראש היחידה במקום מינוי מקצועי על ידי ועדת מכרזים. בנוסף, ההצעה מבקשת לקבוע כי למח"ש תהיה סמכות לחקור ולהעמיד לדין את התובעים בפרקליטות המדינה.
האגודה לזכויות האזרח פנתה ליו"ר הוועדה ב-9.12.2024 בהתנגדות להצעת החוק. בפנייה טענו עורכות הדין דבי גילד-חיו וניצן אילני כי כל מטרתה של ההצעה היא להגביר את ההשפעה הפוליטית על מח"ש, ולפגוע בעצמאות ובאי התלות של מערכת אכיפת החוק. עיקרי טענותינו:
החלטות על פתיחה בחקירה פלילית בכלל, לרבות חקירה נגד שוטר, חייבות להיעשות על ידי גורם עצמאי לחלוטין וחף מכל השפעה פוליטית, וזאת כדי למנוע מצב של שימוש בסמכות החקירה לרדיפה מצד אחד, או לחסינות ופגיעה בשלטון החוק מהצד השני. מכאן שהצעת החוק פוגעת קודם כל בשוטרים החשודים בביצוע עבירות, אשר זכאים שהגוף החוקר אותם יהיה מנותק לחלוטין מהשפעה פוליטית ויפעל אך ורק לפי הדין.
הפוליטיזציה של מח"ש עלולה לגרום לכך שאירועי אלימות של שוטרים כלפי אזרחים, ובפרט כאלה המביעים ביקורת כלפי השלטון, לא ייחקרו כאשר הדבר אינו מתיישב עם עמדתו של השר, ולהעביר מסר לשוטרים כי הם חסינים מפני פגיעה במפגינים השייכים לצד מסוים של המפה הפוליטית.
השתלטות פוליטית על מח"ש והפיכתה לכלי לחקירת פרקליטים מהווה פגיעה בעקרונות היסוד הליבתיים של המשטר הדמוקרטי ואינה חוקתית.
בפנייה הדגשנו כי יש צורך בשינויים ואף ברפורמות משמעותיות במח"ש, לרבות בכל הנוגע לעצמאותה, אולם המוצע בהצעת החוק לא ישפר את תפקודה של מח"ש ועתיד לפגוע במקצועיותה ובאמון הציבור בה.
פניית האגודה לזכויות האזרח, 9.12.2024