top of page

הכנסת מקדמת: הצעת חוק לרדיפת מרצים באקדמיה

מפגינים עם שלט "בלי דמוקרטיה אין אקדמיה"
Rndmst | Dreamstime.com ©

ב-9.12.2024 פנינו לוועדת החינוך של הכנסת בהתנגדות להצעת חוק המועצה להשכלה גבוהה (תיקון – פיטורי סגל אקדמי בשל הסתה או תמיכה בטרור והפחתת תקציב), התשפ"ד-2024. הצעת החוק מבקשת לחייב ראשי מוסדות אקדמיים לפטר חברי סגל בגין טענות לכאורה להסתה לטרור ותמיכה בו. עוד מבקשת ההצעה לחייב ועדת המשנה לפיקוח ואכיפה של המועצה להשכלה גבוהה לשלול תקציבים ממוסד אקדמי שהעומדים בראשו סירבו לעשות כן.


בפנייה טענה עו"ד טל חסין כי זוהי הצעה פסולה ודרקונית, המבקשת למשטר את השיח האקדמי, להלך אימים על מרצות ומרצים ולהשתיק עמדות שאינן מתיישרות עם עמדת השלטון והימין הקיצוני. ההצעה פוגעת אנושות בחופש האקדמי, בחופש העיסוק, ובחופש הביטוי וחירות המחשבה והמצפון של חברי הסגל, של הסטודנטים ושל הציבור כולו. היא פוגעת בעצמאות מוסדות ההשכלה הגבוהה, במחקר ובשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים בעולם.


עוד טענו כי אין כל צורך בהצעת החוק, שכן החקיקה הקיימת מספקת מענה להתמודדות עם גילויים של תמיכה בטרור במוסדות אקדמיים. חוק המאבק בטרור מבנה את אופן הטיפול בנושא הזדהות עם מעשה טרור, ארגון טרור ותמיכה בהם. סעיף 24 לו קובע מבחנים מחמירים, שנועדו לאזן בין הזכות החוקתית לביטוי לבין שמירה על הביטחון. בין היתר נקבע בו, כי על מנת שביטוי יהפוך לעבירה של הזדהות עם ארגון טרור והסתה לטרור עליו להתבצע בפומבי, במטרה להזדהות עם ארגון טרור, או בנסיבות שבהן יש אפשרות ממשית שהדבר יביא לביצוע מעשה טרור. עוד קובע החוק, שהגשת כתב אישום מכוחו מותנית באישור היועץ המשפטי לממשלה. לאיזונים חיוניים אלה אין כל זכר בהצעת החוק המונחת על השולחן.


bottom of page