top of page

הנוהל החדש לשימוש ברימון הלם מסכן מפגינות ומפגינים

רפ"ק סויסה
צילום: "תיעוד מחאת ההייטק", ווטסאפ

ב-31.10.2024 עדכנה המשטרה את נוהל "הפעלה ושימוש ברימון הלם". הנוסח החדש של הנוהל מתיר לשוטרים להטיל רימוני הלם בקרבה רבה למפגינים, מרחיב את שיקול הדעת של השוטר בשטח, ואינו מחייב את השוטרים לעבור אימונים פיזיים לשימור כשירות בתפעול אמצעים לפיזור הפגנות. ב-27.11.2024 פנינו ליועצת המשפטית לממשלה וליועץ המשפטי למשטרה בדרישה להורות למשטרה לבטל לאלתר את עדכון הנוהל, ולאסור לחלוטין על השימוש ברימוני הלם בהפגנות ובאירועי מחאה.


מנהלת תחום חופש המחאה סיון תהל ועו"ד ניצן אילני הסבירו בפנייה כי רימון ההלם אינו אמצעי מדויק ולא ניתן לשלוט על המקום שבו יתפוצץ ועל היקף ההשפעה שלו, וכי הוא עלול לגרום לפציעות משמעותיות. שילוב הסכנות הללו עם התנהלותה האלימה של המשטרה בהפגנות מזה זמן הופכים את רימון ההלם לאמצעי בלתי מידתי, שאין לעשות בו שימוש במחאות. טענו שנוהל השימוש ברימוני הלם היה לא מידתי גם לפני השינוי, מכיוון שהוא התיר שימוש באמצעי כה קיצוני ומסוכן כלפי אזרחים, ובמיוחד בנסיבות שאינן חמורות ביותר. על אחת כמה וכמה שלאחר השינוי, הנוהל מסכן את חיי המפגינים ושלמות גופם בצורה בלתי מידתית ובלתי חוקית.


עוד טענו כי שינוי הנוהל מייצר את הרושם כי מדובר בשינוי פרסונלי, אשר נתפר למידותיהם של רפ"ק סוויסה וארבעת קציני המשטרה והשוטרים האחרים, שנגדם הוגש כתב אישום בגין השלכת רימוני הלם לעבר המון מפגינים ופציעתם של מספר מפגינים. משעודכן הנוהל, מרבית המעשים המתוארים בכתב האישום הופכים למותרים על פיו. "אין זאת אלא, שבמקום לשקול שיקולים מקצועיים כבסיס לשינוי הנוהל, פעלה המשטרה מתוך מניע זר של מתן חסינות לקציני משטרה ושוטרים אלימים או מתוך שיקול פוליטי ורצון לרצות את השר הממונה", נכתב בפנייה.




bottom of page