top of page

צילום מפגינות ומפגינים על ידי שוטרים

בספטמבר 2020 ביטלה המשטרה את הנוהל שקבע כי ככלל, הפגנות לא תצולמנה אלא בנסיבות חריגות. המשטרה טענה שהיא עמלה על נוהל חדש, אך למרות פניות חוזרות ונשנות של האגודה לזכויות האזרח, נוהל כזה טרם התקבל. בינתיים השוטרים מצלמים מפגינים ככל העולה על רוחם, ובלי שהדבר נדרש. כך, שוטרים מצלמים בניידים האישיים מפגין אחר מפגין במשמרות מחאה שקטות; מקרבים את הטלפון האישי לפניהם של מפגינים; מעבירים האחד לשני תמונות של מפגינים באפליקציית המסרונים WhatsApp; משתמשים בתמונות כדי לזהות מפגינים, לעכבם, לעצרם או להרחיקם, ללא סיבה קונקרטית; שולפים טלפונים ניידים כאקט של הרתעה כלפי מפגינים ועוד.


ב-25.11.2024 עתרנו לבג"ץ בדרישה לאסור על שוטרים לצלם הפגנות ומפגינים בטלפונים ניידים אישיים, ולקבוע שהאופן שבו המשטרה מצלמת הפגנות ומפגינים ואוגרת צילומים אינו חוקי. בעתירה נטען כי ההתנהלות המשטרתית פוגעת באופן בלתי מידתי בזכויות המשתתפים בהפגנות לחופש ביטוי ומחאה, לפרטיות ולחירות, יוצרת אפקט מצנן המרתיע את המפגינים ואת הציבור בכללותו ממימוש חופש המחאה והביטוי הפוליטי, ופוגעת בעקרונות יסוד של המשטר הדמוקרטי. בעתירה הודגש השימוש הפוגעני במיוחד בטלפונים ניידים אישיים של שוטרים, בשל הקלות שבה אפשר לעשות שימוש לרעה או שימוש סלקטיבי בחומר המתועד, לערוך, למחוק, לשמור למשך זמן בלתי מוגבל, להעתיק ולהעביר את החומר ללא כל פיקוח ובקרה.


עוד נטען בעתירה כי התיעוד אינטנסיבי בהפגנות מהוות נדבך במהלך נרחב לתיוג שלילי ולקרימינליזציה של אזרחים ושל הפגנות אזרחיות, חוקיות ולגיטימיות. התיעוד מצטרף לפרקטיקות נוספות שמאפיינות את המשטרה תחת הובלתו של השר לביטחון לאומי הנוכחי, אשר מלמדות על פוליטיזציה ושימוש בכוח המשטרתי לרעה, כאמצעי לדיכוי מחאות נגד השלטון והרתעת מפגינים.



בג"ץ 61062-11-24 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' מפכ"ל המשטרה

עו"ד: ניצן אילני


העתירה, 25.11.2024



קישורים:



העתירה נכתבה בשיתוף עם סיון תהל, מנהלת תחום חופש המחאה והביטוי, ובסיוע המתמחה יעל זיידמן

bottom of page