הנחיה 14.12 של פרקליט המדינה קובעת כי המשטרה חייבת לקבל את אישור הפרקליטות לפני פתיחה בחקירה בשל עבירות ביטוי. ההנחיה נועדה להבטיח כי חקירה בשל התבטאויות תיעשה תוך הגנה על חופש הביטוי ומניעת אפקט מצנן, וכי רשויות החוק יפעלו באופן שוויוני וללא הטיה פוליטית. ימים ספורים לאחר פרוץ המלחמה פורסם כי הפרקליטות אפשרה למשטרה לפתוח בחקירות בחשד לעבירות ביטוי ללא אישורה, בניגוד לקבוע בהנחיה, ומאז התרבו המקרים שבהם נעצרו ונחקרו אזרחיה ותושביה של המדינה בגין התבטאויות, רובן ברשתות החברתיות.
למיטב ידיעתנו הפטור שניתן בתחילת המלחמה לאישור של פרקליטות בעבירות ביטוי הסתיים, אך גם עתה חקירות ומעצרים מאושרים באופן נרחב ותוך פגיעה בלתי מידתית בחופש הביטוי. הרף להפללה של ביטוי הורד, ואכיפה מתבצעת אף בגין פרסומים יחידים. בנוסף, מעצרים אושרו ללא למידה מעמיקה של הטענות, והובילו למעצרי שווא. הרוב המוחלט של העצורים הם אזרחים ותושבים ערבים, דבר שמעורר חשש ממשי לאכיפה סלקטיבית ולפגיעה בשוויון. בעוד שאמירות בערבית מופללות, אמירות דומות בעברית אינן מופללות, והמשטרה עוברת לסדר היום על הסתה לאלימות נגד פלסטינים, לביצוע פשעי מלחמה ואף על לעג לקרבנות ערבים של טרור.
בפנייה לפרקליט המדינה וליועץ המשפטי של המשטרה עמדנו על הפגיעה הבלתי מידתית בזכויות בחקירה של עבירות ביטוי, ועל השינויים שיש לבצע במדיניות החקירה והאכיפה. בין היתר ביקשנו לבחון לעומק את העובדות בטרם מתן אישור לפתיחה בחקירה, לא לחקור אנשים בשל התבטאויות יחידות, ולבלום את הניסיון של המשטרה לעקוף את ההנחיה באמצעות שימוש בעבירות סל, שאינן עבירות ביטוי. עוד ביקשנו לאסור על שימוש בסמכות החקירה והמעצר כאמצעי להשפלה ולהטלת מורא, ולהבטיח שהאכיפה תיעשה באופן שוויוני, ושאמות המידה המוחלות על יהודים יוחלו על ערבים.
פניית האגודה לזכויות האזרח, 12.11.2024