הקליניקה לזכויות עובדים באוניברסיטת תל אביב וארגון קו לעובד עתרו לבג"ץ ב-17.7.2024 בשם קו לעובד, מען והאגודה לזכויות האזרח. העתירה עוסקת בדרכי עבודה של ועדה חדשה – ועדת המנכ"לים לעניין עובדים זרים – שלה הוענקו סמכויות רחבות לקבוע היבטים יסודיים שנוגעים להגירת עבודה: הקצאות, חלוקה בין ענפים, דרכי גיוס (מפוקח או פרטי), קביעת שכר לעובדים ועוד.
בחודשיים שחלפו מאז הקמתה השתמשה הוועדה בסמכויות שניתנו לה (ושהורחבו עד מאד על ידה באמצעות פרשנותה את סמכויותיה), וכבר קיבלה החלטות המשנות דרמטית את שוק העבודה ואת עולם הגירת העבודה. מספר ענפי המשק שנפתחו להגירת עבודה כמעט והכפיל את עצמו ביחס למצב שהיה קיים משך 30 שנים, תוך הותרת שאלות רבות להמשך הדרך (אופן הגיוס לענפים אלו, קביעת התנאים למעסיקים לשם קבלת היתר העסקת עובד זר, רגולציית ההעסקה של העובדים, שכר המינימלי, אופן המעבר שלהם בין מעסיקים ועוד). על אף מספר ההחלטות הרב שקיבלה הוועדה והשלכותיהן הרחבות, אף לא אחד מדיוניה נפתח לציבור – לרבות נציגי מעסיקים, ועדי עובדים וארגוני זכויות אדם. סדר היום של הוועדה אינו מפורסם כלל, ואיש אינו יודע באילו נושאים היא דנה ומתי.
בעתירה דורשים הארגונים שהחלטות הוועדה יתקבלו לאחר שיתוף הציבור, ולחלופין שהוועדה תפרסם את סדר יומה ואת המלצותיה טרם הדיון בהן. בנוסף, הארגונים דורשים להתקין סדרי עבודה לפעילות הוועדה ולפרסם את הפרוטוקולים של דיוניה.
בג"ץ 5879/24 קו לעובד נ' ועדת המנכ"לים לעניין עובדים זרים
עו"ד: מיכל תג'ר (הקליניקה לזכויות עובדים), אלעד כהנא (קו לעובד)
העתירה, 17.7.2024
קישורים:
נתנאל גאמס, ארגונים אזרחיים עתרו לבג"ץ נגד הוועדה של יוסי שלי בעניין העובדים הזרים, דה-מרקר, 18.7.2024