האגודה לזכויות האזרח לקחה חלק בעבודה על נייר מדיניות בנושא עוני אנרגטי, במסגרת פרויקט שהובילו הארגונים איתך-מעכי, מרכז השל לקיימות ושתיל-הקרן החדשה לישראל. מטרת המסמך היא להציג את נושא העוני האנרגטי מתוך פרספקטיבה רחבה הרואה בו אתגר מורכב ורב-ממדי, שההתמודדות עמו חייבת להתבצע בהקשר הכולל של התמודדות עם משבר האקלים.
המונח עוני אנרגטי מתייחס למצבם של משקי בית שאין להם גישה אמינה, רצופה ובטוחה לשירותי אנרגיה חיוניים ברמות הנדרשות כדי לאפשר קיום בכבוד. המסמך בוחן את את תופעת העוני האנרגטי דרך הפרספקטיבה של יעדי האו"ם לפיתוח בר קיימא (SDGs), תוך התמקדות באופן שבו נגישות לשירותי אנרגיה מצטלבת עם היעדים של מיגור העוני (יעד 1), קידום בריאות טובה (יעד 3), קידום שוויון מגדרי (יעד 5) והתמודדות עם משבר האקלים (יעד 13).
המסמך מציג את הקשיים הhיחודיים לישראל בהתמודדות עם עוני אנרגטי, ובהם: היעדר הגדרה רשמית שמקובלת על המדינה, היעדר גורם מרכז שאחראי על הנושא, מחסור בידע שנצבר על היקף התופעה, ובהתאם – מיעוט הפתרונות המוצעים לה. מאחר שהמונח עצמו נעדר מהשיח קשה לאסוף נתונים על היקף התופעה. האתגר גדול במיוחד בישובים בחברה הערבית והבדואית בשל שורה של חסמים חברתיים, כלכליים, פוליטיים ותכנוניים הייחודיים לאוכלוסייה זו.
המסמך מדגיש כי המדינה חייבת להיות גורם משמעותי בקביעת מדיניות זו, בתקצובה וביישומה, ומביא שורה של המלצות למדיניות המתמודדת עם עוני אנרגטי על סמך הידע המתפתח בנושא בארץ ובחו"ל:
1. הכרה בזכות של כל אדם לשירותי אנרגיה המאפשרים חיים בכבוד, ללא תלות ביכולת או באי היכולת, של אנשים לשלם עבורם.
2. קביעת הגדרה רשמית לעוני אנרגטי והכרה בתופעה כנושא מרכזי שיש לשים בראש סדר היום.
3. מיפוי שוטף של המצב הקיים בתחום העוני האנרגטי בישראל.
4. יצירת תכניות לשיפוץ ולאקלום של מבני מגורים קיימים, תוך התייחסות מיוחדת למשקי בית עם הכנסה נמוכה ולאנשים החיים בשכירות.
5. הנגשת אנרגיה מתחדשת לכלל משקי הבית בישראל.
6. הנגשת מידע על מעבר לאנרגיות מתחדשות לאוכלוסיות מגוונות, באמצעים שונים ובתרגום לשפות העיקריות המדוברות בישראל.
7. תכנון כלים כלכליים כמו מיסוי פחמן באופן שאינו פוגע באוכלוסיות מעוטות יכולת.
8. יצירת מענים תכנוניים למיתון חום במרחב הציבורי.
9. חיזוק היכולות של השלטון המקומי להתמודד עם עוני אנרגטי.
10 . שילוב מאמצים של משרדי ממשלה וגופים שונים, ויצירת מנגנון ממשלתי בין-משרדי שיהיה אחראי ובעל הסמכות על מסגור והטמעה של התחום ועל תיאום מהלכים ופעולות בין הגורמים השונים.
המסמך המלא (pdf) | תקציר - גרסת טקסט נגישה (pdf)