top of page

החרמת שלטים נגד המלחמה על ידי המשטרה בהפגנות

ב-11.4.2024 עתרנו לבג"ץ יחד עם שתי מפגינות נגד המלחמה, בדרישה להורות למשטרה לאפשר למפגינות ולמפגינים לשאת שלטים נגד המלחמה בעזה ובהם סיסמאות נגד הרג אזרחים בעזה, או כאלה המאשימים את מדינת ישראל, או גורמים בה או מטעמה, בביצוע פשעי מלחמה או פשעים נגד האנושות בעזה (לרבות רצח עם), או בכל נוסח דומה אחר.


העתירה הוגשה לאחר שבשורה ארוכה של הפגנות ומשמרות מחאה שהתקיימו ברחבי הארץ בחודשים האחרונים המשטרה מנעה בשיטתיות מהמפגינים הנפת שלטים וקיום מחאה. ההתנכלות למפגינים כללה חטיפה אלימה של השלטים בידי השוטרים, קריעתם לגזרים, עימות עם המפגינים המחזיקים שלטים או קוראים סיסמאות, פיזור המחאה אך ורק בשל המסרים שהמפגינים נושאים או מבטאים, ואף ביצוע מעצרים.


שוטר קורע שלט
שוטר קורע שלט בהפגנה בתל אביב. צילום: איתי רון

בעתירה נטען כי בהנפת השלטים אין משום עבירה פלילית של תמיכה באויב בשעת מלחמה, הזדהות עם ארגון טרור וכיו"ב, והחשש שמא מסרים מסוג זה יפגעו ברגשות הציבור אינו מספיק כדי להגבילם. לפיכך למשטרה אין סמכות לאסור על הצגתם ולהחרימם. "ביטויים קשים לעיכול, נוקבים ומקוממים מוגנים גם הם תחת הזכות לחופש הביטוי והמשטרה נדרשת לא רק למנוע פגיעה בהם אלא להגן עליהם מפני מי שעלולים לנסות להשתיקם", נכתב בעתירה.


בתגובתה לעתירה הודיעה המשטרה כי "אין במשטרה הנחיות שאינן מאפשרות נשיאת שלטים ובהם כיתוב נגד המלחמה או כיתוב אחר המאשים את ישראל בביצוע פשעים כמתואר בעתירה [...] הגורם האחראי בשטח אינו מונחה להגביל את תוכן המחאה, ובכלל זאת אינו מונחה לעסוק או להגביל את תוכן השלטים שמונפים [...] משטרת ישראל פועלת להנחיל ולרענן את הדברים לשוטרים בשטח".


בעקבות התגובה פנינו לפרקליטות המדינה וביקשנו שההנחיה תעוגן באופן מפורש בנהלי המשטרה ותפורסם, ושהמשטרה לא תדרוש מהמפגינים להציג בפניה את השלטים מבעוד מועד. ביקשנו גם להבהיר מיהו הגורם שניתן לפנות אליו בזמן אמת במקרים כאלה.


טרם נענינו גילינו שלמרות ההצהרות בפני בית המשפט, בשטח המצב לא השתנה. בהפגנות בתל אביב ובחיפה שוטרים חטפו שלטים, חיבלו בהם, צעקו על מפגינים ותקפו אותם, וגם ביצעו מעצרים. פנינו שוב לפרקליטות וכתבנו כי "אין מנוס מלומר בכעס ובכאב: הדברים שנמסרו על ידי מפכ"ל המשטרה לבית המשפט אינם אמת. [... המשטרה] אינה מכבדת את חופש הביטוי והמחאה, ומכוונת את פעילותה האסורה הזו נגד מפגינים שעמדותיהם לצנינים בעיניה".


בתשובת הפרקליטות מ-19.6.2024 נמסר כי בעקבות העתירה הוציא היועץ המשפטי של המשטרה ב-28.5.2024 הנחיה ביחס להנפת שלטים ודגלים בהפגנות. בהנחיה הודגש כי "בהתאם להוראות הדין, אין במשטרת ישראל הנחיות האוסרות על מוחים להביע עמדה פוליטית כזאת או אחרת, בין אם בדרך של נשיאת שלטים ובין אם בקריאת סיסמאות על בסיס תוכן הדברים". עוד נמסר כי טענותינו בעניין המשך התופעה נמצאות "בליבון מול המשטרה", וכי "ההנחיה בעניין הנפת שלטים במחאות הופצה פעם נוספת לכלל המחוזות".


למרות זאת, התנהלותה הבלתי חוקית של המשטרה נמשכה. בפרק זמן של כחודשיים ימים פנינו לפרקליטות המדינה שש פעמים והבאנו דוגמאות ל-14 אירועי מחאה שונים בחיפה, בתל אביב, בירושלים ובקיסריה, שבהם שוטרים הוסיפו למנוע נשיאת שלטים וקריאת סיסמאות שאינם נושאים חן בעיניהם, לחבל בשלטים, לתקוף מפגינות ומפגינים ולעצור אותם באלימות. מתשובות הפרקליטות עלה כי מאז הגשת העתירה חידדה המשטרה את ההנחיות לפחות שש פעמים. אולם החידוד החוזר ונשנה של ההנחיות לא הוביל לשינוי.


בתגובה שהגשנו ב-13.8.2024 טענו כי ההנחיות עמומות, וכי נחוצים דברים כתובים וברורים, שאינם נתונים לפרשנות. טענו כי על ההנחיות להבהיר באופן חד משמעי כי מותר להפגין נגד המלחמה; כי מותר לשאת שלטים ולקרוא סיסמאות נגד המלחמה; כי מותר לשאת דגלים, וכי אין לחטוף שלטים ולעצור מפגינים בשל שלטים וחולצות. עוד ביקשנו לקבוע כי יינקט דין משמעתי נגד שוטרים שמפרים את ההנחיות, ולהבהיר כי בשל אלימות המופעלת נגד מפגינים תוך הפרת ההנחיות ומעצרי שווא הם מסתכנים אף בהעמדה לדין פלילי.


ב-25.8.2024 ניתן פסק הדין בעתירה. בית המשפט ציטט בפסק דינו את עיקרן של הנחיות הייעוץ המשפטי למשטרה, שנקבעו בעקבות הגשת העתירה ופניותינו אל הפרקליטות, ולפיהן אין איסור על הבעת עמדות פוליטיות ואין למשטרה סמכות למנוע הנפת שלטים בשל תוכנם, גם אם מדובר בשלטים מקוממים ובמסרים ביקורתיים ואף מתריסים. על רקע זה העתירה נמחקה, תוך שבית המשפט מציין שאפשר להגיש תלונות למח"ש נגד שוטרים שחוטפים שלטים בניגוד להנחיות.


ב-29.10.2024 פנינו למפקד מחוז תל אביב וליועץ המשפטי למשטרה לאחר כמה אירועים שבהם שוטרי המחוז הפרו את ההנחיות.



בג"ץ 3139/24 נוי נ' מפכ"ל המשטרה

עו"ד: אן סוצ'יו, עודד פלר


העתירה, 11.4.2024

תשובת הפרקליטות, 19.6.2024, ובה הנחיות היועץ המשפטי של המשטרה מ-28.5.2024

בקשה למתן החלטה, אוגוסט 2024

פסק הדין, 25.8.2024



קישורים:



העתירה נכתבה בסיוע רכזת השטח וחופש המחאה סיון תהל


bottom of page